Tobe’s gedachtewereld

Een paar maanden geleden zei ik het nog, vandaag schrijf ik het nog eens op: ‘Je openstellen voor je gedachten geeft diepgang aan je denken en aan je taal. Soms laat een mooie – of gewoon goede gedachte ook iets achter in de lege witruimte van een gesprek in een familie- of vriendenkring of binnen je werk- of in je liefdesrelatie’.

Hoe het ook zij, in mooie momenten reiken je gedachten naar je uit, met je hoop of iets goeds, iets beters, of inspiratie. Misschien komt je gedachte uit een droom, die je misschien had willen verjagen of willen najagen op een bepaald moment. Soms zie ik ook ineens een zwarte gedachte, een haatdragende gedachte of een dodelijke gedachte. Ze zijn er allemaal.

‘Maar hoe gaat dat precies in zijn werk bij jou, Tobe?’ Dat vragen de mensen wel eens als ik ze spreek over hun gedachten. ‘Maak je die zelf?’ of ‘Komen ze naar je toe?’
Meestal kijk ik dan even naar beneden om wat woorden uit te zoeken en dan zeg ik: ‘Kijk, als ik iets bedenk dat de moeite waard is, laat ik het in mijn hoofd de vrije loop’. Dan wacht ik even en kijk ik of de ander er nog is en dan vervolg ik mijn kleine betoog: ‘Dan kijk ik even, soms zucht ik… lach ik binnensmonds, neurie ik terwijl ik bijvoorbeeld afwas of mijn nagels knip. Kortom, ik laat mij zo maar gaan op de tast van de tijd’. Dat zeg ik dan.

Vaak knikken de mensen en lopen ze door. ‘Mooi Tobe, mooi gesproken’. Een enkeling vraag wel eens door en dan heb ik daar een gesprekspartner aan. Ik leg dan uit hoe het zit met beelden in gedachten, gedachtegangen en -kronkels.

Dan vraagt de enkeling wel eens: ‘Hoe komt het toch Tobe dat jij er zo mooi over praat?’ En dan neem ik weer de leiding in het gesprek en vertel ik hoe ik beelden zie en hoe die zich vormen, over gedachtegangen en hoe ik die dan al dan niet volg, net hoe het uitkomt. Aan wie het dan echt wil nog weten wil, vertel ik dan: ‘Wat daarna overblijft, noteer ik. Als de oude gedachten de gangen in gaan, openen zich weer deuren voor weer nieuwe gedachten. Oude en nieuwe gedachten ontmoeten elkaar, leren van elkaar, verzoenen zich en verweven zich’. 

Ja, zo zit het met gedachten. Sommige gedachten zijn misschien maar even de moeite waard, of te kort om waar te zijn. De kleine, korte momenten, met soms ook onmogelijke gedachten, kunnen meestal uitstekend verder zonder mij. Vaak gooi ik die dan buiten hoog de lucht in met de wind mee of de mist in, die ze overgeeft aan de elementen. Dat hoop ik maar tenminste. De beste Gedachten blijven staan, meestal fier ophoog kijkend in mijn ogen. Gedachten met een hoofdletter.

‘Tobe’s Gedachten’ verschenen van augustus t/m november 2011.

Tobes gedachten:
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011

Advertenties

2 reacties op Tobe’s gedachtewereld

  1. Pingback: Typische Tobe’s op je bordje | Tobe Krijger

  2. ton zegt:

    En gaan ze de mist in, dan blijven ze soms hangen in een flard, die ze dan verder voert om ze in een ander hoofd te laten landen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s